MEAL – Segurança Alimentar 2013/2014

Os artigos e a constituição dos grupos podem ser consultados na Dropbox

Sumários e Apresentações

Aula

Data

Sumário

1

7/3/13

Apresentação e funcionamento da disciplina

 

Distribuição de artigos para próximas aulas

2

14/3/14

Apresentação de artigos pelos alunos.

Discussão

 

Difficulties and barriers for the implementing of HACCP and food safety systems in food businesses in Turkey. Food Control 18, 124-130

 

Wallace, C. e Williams, 2001. Pre-requisites: a help or a hindrance to HACCP? Food Control 12, 235-240

3

21/3/14

Apresentação de artigos pelos alunos.

Discussão

 

Mortimore, S. 2001. How to make HACCP work in practice. Food Control 12, 209-215

 

Taylor, E. 2001. HACCP in small companies. Benefit or Burden? Food Control 12, 217-222.

4

28/3/14

Apresentação de artigos pelos alunos.

Discussão

 

Powell et al., 2011. Enhancing food safety culture to reduce rates of foodborne illness. Food Control 22, 235-240

 

Sperber, WH, 1998. Auditing and verification of food safety and HACCP. Food Control 9 (2-3), 157-162.

5

29/3/14

Apresentação de artigos pelos alunos.

Discussão

 

Gomes-Neves, E. et al., 2011. Meat handlers training in Portugal: A survey on knowledge and practice. Food Control 22, 501-507.

 

Walker, E., 2003. Hazard analysis critical control point and prerequisite programme implementation in small and medium size food businesses. Food Control 14, 169-174

6

5/4/14

Apresentação de artigos pelos alunos.

Discussão

 

Wilcock, A. et al., 2011. Effective implementation of food safety initiatives: Managers’, food safety coordinators’ and production workers’ perspectives. Food Control 22, 27-33

 

Taylor, E., 2008. A new method of HACCP for the catering and food service industry. Food Control  19, 126-134.

7

12/4/14

Apresentação de artigos pelos alunos.

Discussão

 

Azanza e  Zamora-Luna. 2005. Barriers of HACCP team members to guideline adherence. Food Control 16, 15-22

 

Virginia N. Scott, 2005. How does industry validate elements of HACCP plans? Food Control 16 (2005) 497–503.

8

2/05/14

(manhã)

Apresentação de artigos pelos alunos.

Discussão

 

Casey Jacob, Lisa Mathiasen , Douglas Powell, 2010. Designing effective messages for microbial food safety hazards. Food Control 21, 1-6.

 

Bülent Ergönül, 2013. Consumer awareness and perception to food safety: A consumer analysis. Food Control 32,  461-471.

9

2/05/14

(tarde)

Apresentação de artigos pelos alunos.

Discussão

 

Spencer Henson , Georgina Holt e James Northen, 1999. Costs and benefits of implementing HACCP in the UK dairy processing sector. Food Control 10 (1999) 99-106

 

H.M. Lupin, M.A. Parin e A. Zugarramurdi, 2010. HACCP economics in fish processing plants. Food Control 21 (2010) 1143–1149

10

23/05/14

Apresentação de artigos pelos alunos.

Discussão

 

Leon G.M. Gorris, 2005. Food safety objective: An integral part of food chain management. Food Control, 16, 801–809.

 

E. García-Cela, A.J. Ramos, V. Sanchis, S. Marin, 2012. Emerging risk management metrics in food safety: FSO, PO. How do they apply to the mycotoxin hazard? Food Control, 25, 797-808

11

30/05/14

Apresentação de artigos pelos alunos.

Discussão

 

Hattersley S, Ward R,  Baka A,  e Crevel RWR, 2014. Advances in the risk management of unintended presence of allergenic foods in manufactured food products – An overview. Food and Chemical Toxicology 67,  255–261.

 

F.J. van de Brug, N.B. Lucas Luijckx, H.J. Cnossen, G.F. Houben, 2014. Early signals for emerging food safety risks: From past cases to future identification. Food Control 39, 75-86

12

06/06/14

Apresentação de artigos pelos alunos.

Discussão

 

Ricardo Bessa Martins, Denise Ferreira, Luís M. Moreira , Tim Hogg e Juan Gestal. 2014. Knowledge on food hygiene of food service staff working in nursing homes and kindergartens in Porto region e Portugal. Food Control 42, 54-62.

 

Myo Min Aung, Yoon Seok Chang, 2014. Traceability in a food supply chain: Safety and quality perspectives. Food Control 39,  172-184.

13

14/06/14

Apresentação de artigos pelos alunos (Artigos selecionados pelos alunos)

Discussão

 

Artigo 1

 

Artigo 2

14

21/06/14

Apresentação de artigos pelos alunos (Artigos selecionados pelos alunos)

Discussão

 

Vera Ramalho, Ana Pinto de Moura , Luís Miguel Cunha , 2013. Why do small business butcher shops fail to fully implement HACCP? Food Control (article in press)

 

Eduarda Gomes-Neves, Ana Cristina Araújo, Elisabete Ramosc, Carla Sofia Cardoso, 2007. Food handling: Comparative analysis of general knowledge and practice in three relevant groups in Portugal. Food Control 18 (2007) 707–712

 

 

 

01/07/14

Pauta informativa Frequência (corrigida a 07/07/14)

 

 

07/07/14

 

Pauta final frequência

 

 

Última atualização 07-07-2014 por João Noronha