MEAL – Segurança Alimentar 2013/2014
Os artigos e a constituição dos grupos podem ser
consultados na Dropbox
Sumários e Apresentações
Aula |
Data |
Sumário |
1 |
7/3/13 |
Apresentação e
funcionamento da disciplina Distribuição de artigos
para próximas aulas |
2 |
14/3/14 |
Apresentação de artigos pelos alunos. Discussão Difficulties and
barriers for the implementing of HACCP and food safety systems in food
businesses in Turkey. Food Control 18, 124-130 Wallace, C. e Williams, 2001. Pre-requisites: a help or a hindrance to HACCP? Food Control 12, 235-240 |
3 |
21/3/14 |
Apresentação de artigos pelos alunos. Discussão Mortimore, S. 2001. How to make HACCP work
in practice. Food Control 12, 209-215 Taylor, E. 2001.
HACCP in small companies. Benefit or Burden? Food Control 12, 217-222. |
4 |
28/3/14 |
Apresentação de artigos pelos alunos. Discussão Powell et al., 2011.
Enhancing food safety culture to reduce rates of foodborne illness. Food
Control 22, 235-240 Sperber, WH, 1998. Auditing and verification of food safety and HACCP. Food Control 9 (2-3), 157-162. |
5 |
29/3/14 |
Apresentação de artigos pelos alunos. Discussão Gomes-Neves, E. et al., 2011. Meat handlers training in Portugal:
A survey on knowledge and practice. Food Control 22, 501-507. Walker, E., 2003.
Hazard analysis critical control point and prerequisite programme
implementation in small and medium size food businesses. Food Control 14,
169-174 |
6 |
5/4/14 |
Apresentação de artigos pelos alunos. Discussão Wilcock, A. et al., 2011. Effective
implementation of food safety initiatives: Managers’, food safety
coordinators’ and production workers’ perspectives. Food Control 22, 27-33 Taylor, E., 2008. A
new method of HACCP for the catering and food service industry. Food Control 19,
126-134. |
7 |
12/4/14 |
Apresentação de artigos pelos alunos. Discussão Azanza e Zamora-Luna. 2005. Barriers of HACCP
team members to guideline adherence. Food Control 16, 15-22 Virginia N. Scott,
2005. How does industry validate elements of HACCP plans? Food Control 16
(2005) 497–503. |
8 |
2/05/14 (manhã) |
Apresentação de artigos pelos alunos. Discussão Casey Jacob, Lisa Mathiasen ,
Douglas Powell, 2010. Designing effective messages for microbial food safety
hazards. Food Control 21, 1-6. Bülent Ergönül, 2013. Consumer awareness and perception to food safety: A consumer analysis. Food Control 32, 461-471. |
9 |
2/05/14 (tarde) |
Apresentação de artigos pelos alunos. Discussão Spencer Henson , Georgina Holt e James Northen,
1999. Costs and benefits of implementing HACCP in the UK dairy processing
sector. Food Control 10 (1999) 99-106 H.M. Lupin, M.A. Parin e A. Zugarramurdi, 2010. HACCP economics in fish processing plants. Food Control 21 (2010) 1143–1149 |
10 |
23/05/14 |
Apresentação de artigos pelos alunos. Discussão Leon G.M. Gorris, 2005. Food safety objective: An integral part of
food chain management. Food Control, 16, 801–809. E. García-Cela, A.J. Ramos, V. Sanchis,
S. Marin, 2012. Emerging risk management metrics in food safety: FSO, PO. How
do they apply to the mycotoxin hazard? Food
Control, 25, 797-808 |
11 |
30/05/14 |
Apresentação de artigos pelos alunos. Discussão Hattersley S, Ward R, Baka
A, e Crevel
RWR, 2014. Advances in the risk management of unintended presence of
allergenic foods in manufactured food products – An overview. Food and
Chemical Toxicology 67,
255–261. F.J. van de Brug, N.B. Lucas Luijckx, H.J. Cnossen, G.F. Houben, 2014. Early signals for emerging food safety risks: From past cases to future identification. Food Control 39, 75-86 |
12 |
06/06/14 |
Apresentação de artigos pelos alunos. Discussão Ricardo Bessa Martins, Denise Ferreira, Luís M. Moreira
, Tim Hogg e Juan Gestal.
2014. Knowledge on food
hygiene of food service staff working in nursing homes and kindergartens in
Porto region e Portugal. Food Control 42, 54-62. Myo Min Aung, Yoon Seok Chang, 2014. Traceability in a food supply chain: Safety and quality perspectives. Food Control 39, 172-184. |
13 |
14/06/14 |
Apresentação de artigos pelos alunos (Artigos selecionados pelos alunos) Discussão Artigo 1 Artigo 2 |
14 |
21/06/14 |
Apresentação de artigos pelos alunos (Artigos selecionados pelos alunos) Discussão Vera Ramalho, Ana Pinto de Moura , Luís Miguel Cunha , 2013. Why do small business butcher shops fail to fully implement HACCP? Food Control (article in press) Eduarda Gomes-Neves, Ana Cristina Araújo, Elisabete Ramosc, Carla Sofia Cardoso, 2007. Food handling: Comparative analysis of general knowledge and practice in three relevant groups in Portugal. Food Control 18 (2007) 707–712 |
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01/07/14 |
Pauta informativa Frequência (corrigida a 07/07/14) |
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07/07/14 |
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Última atualização 07-07-2014 por João Noronha